Ved et formodet hjertestop bliver op til 20 hjerteløbere inden for en radius på 5 km alarmeret.
Alarmeringen sker efter en algoritme, hvor de fire første hjerteløbere, der accepterer alarmen bliver sendt til de nærmeste hjertestartere, hvis der er nogle tilgængelige inden for førnævnte radius. Den femte hjerteløber bliver sendt direkte til stedet for formodet hjertestop for at starte hjertelungeredning. Da personen der ringer til alarmcentralen bliver instrueret i at udføre hjertelungeredning, bliver de første hjerteløbere bedt om at hente de nærmeste hjertestartere.
Hjerteløberne bliver alarmeret uafhængigt af hinanden. Det betyder, at det ikke påvirker alarmeringen af andre hjerteløbere, hvis du afviser en alarm. Af sikkerhedsmæssige årsager får du først informationer om adressen, efter du har accepteret missionen.
Du bliver som hjerteløber alarmeret ud fra din sidst opdaterede lokation. Når du accepterer alarmen, kan du opleve, at du har bevæget dig længere væk og derfor befinder dig udenfor en radius på 5 km. I det tilfælde modtager du en besked om, at din mission er aflyst.
Ordningen er landsdækkende, så du kan blive alarmeret uanset, hvor du befinder dig i Danmark. Du kan som udgangspunkt blive alarmeret døgnet rundt, men du bestemmer selv, hvor meget du vil være til rådighed. Du kan altid takke nej til en alarmering, og du kan til enhver tid melde dig ud af projektet ved at slette din profil.
Der vil naturligvis være mange situationer, hvor du ikke kan løbe afsted, når du får en alarm.
Tryk på nej-knappen, når du får alarmen og giv på den måde besked om, at du ikke er tilgængelig.
Det er helt frivilligt at være hjerteløber og blot et supplement til ambulance og redningstjenesten, der rykker ud præcis, som de plejer. Det er vigtigt at huske på, at du er en ekstra ressource – men en vigtig en!
De informationer, du modtager som hjerteløber, kommer fra 1-1-2 Vagtcentralen og Hjertestarter-Netværket, og alle yder sit allerbedste for, at alle relevante informationer når frem til dig som hjerteløber. Engang imellem sker det, at alle relevante informationer ikke når frem til dig. I de situationer beder vi dig huske på, at du som hjerteløber er et supplement til ambulance og redningstjeneste, som altid vil være det primære beredskab.
Du skal hente den hjertestarter, du blev bedt om at hente, da du fik alarmeringen i appen, da denne hjertestarter er tilgængelig. I enkelte tilfælde kan hjertestarteren allerede være taget af en anden hjerteløber, der kom før dig.
Hvis en anden hjerteløber har hentet hjertestarteten, skal du fortsætte hen til hjertestoppet.
Ved en alarmering sender hjerteløber-appen flere hjerteløbere afsted efter de hjertestartere, der befinder sig tættest på hjertestoppet. Vi ved nemlig, at op til 70 procent af hjerteløberne ikke når frem, og derfor giver det bedst mening at sende flere hjerteløbere afsted mod hjertestarterne tættest på hjertestoppet. Hvis hjertestarteren allerede er hentet, fortsætter du bare til hjertestoppet.
Når du får alarmen, bliver du automatisk bedt om enten at hente en hjertestarter eller fortsætte direkte til hjertestoppet. Du er imidlertid altid velkommen til at bruge din sunde fornuft og fortsætte direkte til hjertestoppet eller tage den hjertestarter med, som du løber lige forbi, hvis du vurderer, at det er mest hensigtsmæssigt.
Systemet sender op til fem hjerteløbere afsted mod den samme hjertestarter. Det kan nogle gange medføre, at den enkelte hjerteløber bliver bedt om at hente en hjertestarter, der er længere væk, hvis der allerede er fem hjerteløbere, som er blevet bedt om at hente den hjertestarter, der er tættere på hjertestoppet.
Også her foreslår vi, at du bruger din sunde fornuft og evt. tager den hjertestarter med, som du løber lige forbi, hvis du vurderer, at det er mest hensigtsmæssigt.
Der er flere ressourcer du kan tilgå for at lære hjertelungeredning:
For børn gælder særlige forhold, men du kan altid give hjertelungeredning som til voksne – 30 tryk på brystkassen og 2 indblæsninger ideelt forudgået af 5 indblæsninger, fordi børn oftest får hjertestop på grund af iltmangel. Trykdybden skal tilpasses efter barnets størrelse.
Hjertestartere må bruges på alle børn uanset alder. Hvis du har børnepads, bør du bruge dem til børn, der er under 8 år gamle. Hvis der ikke er børnepads, kan du bruge voksenpads til alle børn uanset alder. Du bør påsætte pads som vist på tegningerne, men sørg for, at pads ikke rører hinanden. På små børn vil man ofte anbringe den ene pad på barnets ryg mellem skulderbladene og den anden pad foran på brystbenet.
Hjertestarteren vil kun kunne afgive et stød i tilfælde af, at barnet har en stødbar rytme. På den måde kan du aldrig gøre skade med en hjertestarter.
Hvis du kommer ud til en situation, hvor du ikke er tryg ved at give mund til mund, anbefaler vi, at du altid har en mund til mund maske med dig.
Du kan fx medbringe en nøglering med CPR-førstehjælpsmaske fra Trygfonden, der gør, at du ikke er i direkte kontakt med personen, når du laver indblæsninger. Bestil en CPR-førstehjælpsmaske fra TrygFonden.
Hvis du ikke føler dig tryg ved mund til mund, kan du også bede en anden om at udføre indblæsningerne og selv udføre hjertekompressioner.
Hjerteløberordningen er i udgangspunktet baseret på, at du cykler eller løber hen til hjertestoppet, men flere hjerteløbere benytter også deres bil. Husk, at du som hjerteløber, uanset transportmiddel, skal overholde færdselsreglerne.
Hvis du vælger at køre i bil, skal du også være opmærksom på ikke at parkere din bil, så ambulancen ikke kan komme frem til skadestedet.
Du skal først og fremmest huske, at du ikke må komme i vejen for det professionelle beredskab. Det gælder også din cykel eller bil, hvis du bruger et transportmiddel til at nå frem til hjertestoppet.
Derudover skal du:
Hvis ambulance og redningstjeneste allerede er ankommet, kan du som hjerteløber vælge at afbryde missionen eller tilbyde din hjælp. Hvis redningspersonalet er i gang med deres arbejde, skal du i udgangspunktet lade dem arbejde uforstyrret, med mindre du bliver bedt om hjælp.
Har du brug for at tale en hjerteløber-oplevelse igennem? Eller oplever du problemer, som du ikke kan finde svar på her? Så er vi klar til at hjælpe.