Læs her, hvad du skal gøre, når vagtcentralen alarmerer dig via hjerteløber-appen og se filmen ovenfor.

Det er naturligt at blive befippet, når alarmen lyder. Derfor bør du tænke situationen igennem på forhånd og have en plan for, hvad du vil gøre. Det er ikke sikkert, at din plan holder, men den kan give dig ro, fordi du har gjort dig nogle tanker. En mission forløber i hovedtræk således:

Åbn notifikationen fra hjerteløber-appen

Accepter alarmen (eller afvis den, hvis du er fohindret) og afvent, at appen bekræfter din position. Hvis din bekræftede position er tæt på skadestedet, vises kortet med ruteplan samt adresse til skadestedet. Er din bekræftede position for langt væk, får du en besked om, at missionen afbrydes.

Følg anvisningen på appen

Appen beder dig om enten at løbe direkte til hjertestoppet eller hente hjertestarteren. Overhold færdselsreglerne på vej til hjertestoppet og udsæt ikke dig selv eller andre for fare.

Præsentér dig som hjerteløber

Præsenter dig som hjerteløber og gå straks i gang med genoplivningen, hvis ambulancen ikke er kommet. Er der allerede hjerteløbere i gang med genoplivningen, kan du tilbyde at tage over med friske kræfter, eller du kan gå ambulancen i møde og guide den til stedet.

Du kan også tage dig af de pårørende, som kan være i chok - tilbyd evt. at ringe efter pårørende. Uanset hvad, så skal genoplivningen fortsætte, indtil ambulanceredderne ankommer og giver besked om, at de er klar til at tage over.

Vær forberedt

Personen med hjertestop kan for eksempel ligge på en mærkelig måde, være blå i ansigtet pga. iltmangel og måske har kastet op eller siger rallende lyde.

Det er dermed en meget anderledes oplevelse at skulle yde hjertelungeredning på et menneske i forhold til de genoplivningsdukker, som bliver brugt på førstehjælpskurser.

Hvis du ikke bryder dig om at give mund-til-mund, så hold dig til kompressioner på brystkassen. Du skal følge dine egne grænser for, hvilken hjælp du kan yde.

Levér hjertestarter tilbage

Medbringer du en hjertestarter, så lever den tilbage efter missionen, hvis den ikke kom i brug. Hvis hjertestarteren har været i brug, så vil ambulanceredderne i Region Hovedstaden tage den med i ambulancen, mens du i Region Midtjylland selv skal levere den tilbage hvor du tog den fra.

Afslut hjerteløber-missionen

Når du forlader stedet, trykker du på "Missionen er fuldført” i appen, og efter cirka halvanden time modtager du en sms med et link til et spørgeskema. Dine svar er af stor værdi for os, og de hjælper os til at blive klogere på hjerteløbernes oplevelse og løbende forbedre ordningen. 

I spørgeskemaet bliver du bl.a. spurgt til, hvor påvirket du er af situationen. Hvis du angiver, at du er meget påvirket, vil du blive ringet op og tilbudt at tale forløbet igennem med en sundhedsfaglig person.

Vores erfaring er, at det er de færreste, som har behov for en samtale, da snak med familie og venner ofte er tilstrækkeligt til at få bearbejdet oplevelsen.