Hvert år får omkring 5.000 personer i Danmark hjertestop uden for hospitalet. Med hurtigt brug af en hjertestarter kan flere overleve. Se, hvordan du anskaffer en hjertestarter.

 En kvinde der løber hen imod en hjertestarter, der hænger på en mur

Anskaf en hjertestarter som privatperson eller virksomhed

Som privatperson eller virksomhed skal du selv anskaffe og betale for hjertestarteren. Som privatperson kan du fx sammen med dine naboer anskaffe en hjertestarter til jeres nabolag. Vi anbefaler, at du besøger brancheforeningen for hjertestartere for information og råd til at anskaffe en hjertestarter.

  Hjertestarter i skab

Ansøgning om hjertestartere for foreninger og organisationer

Vi har to årlige ansøgningsrunder, hvor foreninger, organisationer og lignende kan ansøge om en hjertestarter. I hver runde donerer vi 50 hjertestartere. 

Vi får mange ansøgninger, og det betyder, at vi desværre ikke kan donere til alle, der ansøger.

3 gode råd når du anskaffer dig en hjertestarter

  • Placer hjertestarteren udenfor

    Halvdelen af alle hjertestop sker uden for normal arbejdstid. Men mange hjertestartere er stadig låst inde efter fyraften. Derfor anbefaler vi, at du flytter hjertestarten udenfor, så den er synlig for 1-1-2 og landets hjerteløbere døgnet rundt.

    Sådan gør du
    Når du placerer din hjertestarter udenfor, skal den placeres i et varmeskab, der beskytter den mod vind og vejr og sikrer, at den kan redde liv hele året. Der findes mange hjertestartere på markedet og derfor også mange forskellige varmeskabe. Spørg forhandleren af din hjertestarter om en anbefaling. Det er vigtigt, at hjertestarteren ikke låses inde i varmeskabet med en kode, da det kan forsinke og koste livsvigtig tid.

    Hvis du får doneret en hjertestarter, medfølger der et varmeskab, da donerede hjertestartere skal hænge udenfor, så de er tilgængelige for så mange som muligt. Du kan også ansøge om et varmeskab til din eksisterende hjertestarter, så den kan flyttes udenfor.

  • Skriv navn og adresse på hjertestarteren

    Det er en god idé at skrive navn og adresse på din hjertestarter. Så kommer hjertestarteren nemt på plads igen, når den har været i brug.

  • Det er en god idé at forsikre din hjertestarter

    Det kan være en god idé at forsikre din hjertestarter mod tyveri, brand, hærværk eller vandskade. Brancheforeningen for hjertestartere har forhandlet en god aftale.

    Se brancheforeningens hjertestarterforsikring

Det er vigtigt at hjertestarterne er tilgængelige, når hjertestoppene sker - også efter klubhuset eller arbejdspladsen er lukket. Hjertestarterne bør være tilgængelige døgnet rundt.
Projektchef Grethe Thomas, TrygFonden

Udforsk mere om hjertestarter