Hvad indebærer det at være ansvarlig for en hjertestarter?
Når du registrerer en hjertestarter på Hjertestarter-Netværket, bliver du ansvarlig for den – vi kalder det at være hjertestarterfadder. Det betyder, at det er dig, der sørger for hjertestarterens placering og tilgængelighed samt vedligeholdelse af hjertestarteren, så den virker, når der er brug for den.
Vi sætter stor pris på, at du registrerer din hjertestarter på Hjertestarter-Netværket. Det kan gøre en afgørende forskel ved hjertestop i nærheden.
5 ting du skal være opmærksom på
-
1. Placering af hjertestarteren
Som ansvarlig for en hjertestarter skal du sørge for, at hjertestarteren kan udleveres, hentes og anvendes af personer, der yder førstehjælp ved hjertestop i nærheden. Det er derfor vigtigt, at hjertestarteren er placeret et synligt og let tilgængeligt sted, så den er hurtig og nem at komme til. Vi anbefaler, at du placerer hjertestarteren udenfor i et varmeskab, så den er tilgængelig døgnet rundt.
Hjertestarterens adresse og tilgængelighed bliver registreret og vist på platforme som hjertestarter.dk, TrygFonden Hjertestarter-appen og TrygFonden Hjerteløber-appen. Disse oplysninger er også tilgængelige for alarmcentralen, så sundhedsfagligt personale kan henvise førstehjælpere og hjerteløbere til hjertestarteren.
Din hjertestarter skal være placeret stationært; det vil sige, at hjertestartere i fx biler ikke kan registreres. Det skyldes, at hjertestartere endnu ikke er udstyret med GPS og derfor ikke umiddelbart kan lokaliseres.
-
2. Dialog med Hjertestarter-Netværket
Som ansvarlig for en hjertestarter modtager du e-mails fra Hjertestarter-Netværket vedrørende information om din hjertestarter. Du bliver også med jævne mellemrum bedt om at kontrollere, at din hjertestarter virker og er tilgængelig.
Hvis din hjertestarter er blevet anvendt, kan du som kontaktperson også blive kontaktet på e-mail eller telefon for at tjekke hjertestarteren, efter den har været i brug.
Når den har været i brug, skal du enten klarmelde hjertestarteren eller deaktivere den. Det kan du gøre på hjertestarter.dk. Vær opmærksom på, at hjertestarteren ikke automatisk bliver deaktiveret.
-
3. Økonomi
Du skal som udgangspunkt selv anskaffe og betale for hjertestarter og varmeskab, ligesom du også selv skal betale for opsætning, forsikring og vedligeholdelse af hjertestarteren.
Hvis hjertestarteren har været i brug, kan du i nogle tilfælde få refunderet udgifterne til nye elektroder eller direkte få udskiftet til et nyt sæt elektroder. Se hvordan landets regioner dækker ved udskiftning af elektroder, når hjertestarteren har været i brug.
Hvis du er frivillig i en forening eller organisation, har I mulighed for at søge om en hjertestarter gennem vores to årlige ansøgningsrunder.
-
4. Ansvar
Hvis hjertestarteren ikke virker eller ikke er tilgængelig, kan hverken du som ejer af hjertestarteren eller TrygFonden blive holdt ansvarlig.
TrygFonden dækker heller ikke tyveri eller skader på hjertestarteren, hvis den har været i brug ved et hjertestop. Hvis den er blevet stjålet eller beskadiget, skal du selv håndtere sagen som tyveri eller hærværk.
-
5. Vedligeholdelse
At have en hjertestarter kræver jævnlig vedligeholdelse. Som udgangspunkt skal du vedligeholde følgende:
- Batteri i hjertestarteren skal udskiftes
- Elektroderne i hjertestarteren skal udskiftes når de udløber (se udløbsdato på elektroderne), og når hjertestarteren har været i brug.
- Tjek, at din hjertestarter er på sin plads og sidder korrekt
- Lav en jævnlig kontrol for at sikre, at hjertestarteren virker
Du har også mulighed for at tegne en serviceaftale. Vi anbefaler, at du tegner en aftale med en udbyder, som er medlem af Brancheforeningen for hjertestartere.