Det gør du ved at at downloade hjerteløber app'en og gennemføre registreringsflowet. App'en Hjerteløber findes i App Store og i Google Play.
Download Hjerteløber-app til iPhone
Download Hjerteløber-app til Android
Du kan forberede dig på opgaven som hjerteløber ved at se nogle korte introduktionsvideoer her. Du kan også afprøve den testalarm der ligger inde i hjerteløberappen.
Ved et formodet hjertestop alarmeres op til 20 hjerteløbere indenfor en radius på 1800 meter. Alarmeringen sker efter en algoritme hvor de fire første hjerteløbere, der accepterer alarmen, bliver sendt til de nærmeste hjertestartere, hvis der er nogle tilgængelige indenfor førnævnte radius. Den femte hjerteløber bliver sendt direkte til stedet for formodet hjertestop for at starte hjertelungeredning. Da indringeren til alarmcentralen instrueres i at udføre hjertelungeredning, bliver de første hjerteløbere bedt om at hente nærmeste hjertestartere.
Hjerteløberne bliver alarmeret uafhængigt af hinanden. Det betyder, at det ikke vil påvirke alarmeringen af andre hjerteløbere, hvis du som hjerteløber afviser en alarm. Af sikkerhedsmæssige årsager, får du først informationer om adressen, efter at du har accepteret missionen. Du bliver som hjerteløber alarmeret ud fra din sidst opdaterede lokation. Når du accepterer alarmen, kan du opleve, at du har bevæget dig længere væk og derfor befinder dig udenfor en radius på 1800 meter. Her vil du modtage en besked om at din mission er aflyst.
Borgeren med det formodede hjertestop vil meget ofte befinde sig i et privat hjem. I Region Syddanmark og i Region Sjælland bliver du som hjerteløber sendt ud til borgere i alle aldersgrupper, mens du i Region Hovedstaden, Region Midtjylland og Region Nordjylland ikke sendes afsted modformodede hjertestop hos børn under 8 år.
Ordningen er landsdækkende, så du kan blive alarmeret uanset, hvor du befinder dig i Danmark. Du kan som udgangspunkt blive alarmeret døgnet rundt, men du bestemmer selv, hvor meget du vil være til rådighed. Du kan altid takke nej til en alarmering, sætte din telefon på lydløs - eller melde dig ud af projektet ved at slette din profil. Du skal huske, at du som hjerteløber er et supplement til det almindelige akutberedskab.
Der vil naturligvis være mange situationer, hvor du ikke kan løbe afsted, når du får en alarm. Tryk på nej-knappen, når du får alarmen, og giv på den måde besked om, at du ikke er tilgængelig. Det er helt frivilligt at være hjerteløber, og blot et supplement til ambulance og redningstjenesten, der rykker ud præcis som de plejer. Det er vigtigt at huske på, at du er en ekstra ressource - men en vigtig én!
Du skal først og fremmest huske, at du ikke må komme i vejen for det professionelle beredskab. Det betyder blandt andet, at du skal være opmærksom på ikke at parkere din bil, så ambulancen ikke kan komme frem til skadestedet.
Derudover skal du:
Se hvordan du redder liv trin-for-trin.
Du kan orientere dig om, hvordan du finder et kursus hos Dansk Råd for Genoplivning , hos Dansk Førstehjælpsråd eller hos Hjerteforeningen.
Du kan også besøge siden "Sådan redder du liv" på hjertestarter.dk
Vi opfordrer dig som hjerteløber til at holde dig opdateret på de retningslinjer Dansk Råd for Genoplivning har fremstedt i relation til COVID19. Du kan finde dem her.
Hvis ambulance og redningstjeneste allerede er ankommet, kan du som hjerteløber vælge at afbryde missionen eller tilbyde din hjælp. Hvis redningspersonalet er i gang med deres arbejde, skal du i udgangspunktet lade dem arbejde uforstyrret med mindre du bliver bedt om hjælp.
Du skal hente den hjertestarter, du bliver bedt om at hente, da du fik alarmeringen i app’en, da denne hjertestarter er tilgængelig. I enkelte tilfælde kan hjertestarteren allerede været taget af en hjerteløber, der kom før dig.
Du kan opleve, at ambulancemandskabet tager hjertestarteren med i ambulancen, hvis den har været i brug. Hvis ambulancemandskabet ikke tager hjertestarteren med, så vil vi bede dig om at hænge den tilbage på plads. Ejeren af hjertestarteren får automatisk besked om at tjekke hjertestarteren, og du behøver som hjerteløber derfor ikke gøre mere.
Du kan naturligvis tale med venner og familie om den oplevelse, du har haft. Det er ofte godt at dele oplevelsen med andre. Men du må ikke fortælle om din oplevelse på en måde, så du afslører identiteten på den, der har fået hjertestop af respekt for privatlivets fred og de pårørende. Du må altså hverken fortælle om navnet og adressen eller andet, der kan afsløre identiteten. Du må naturligvis heller ikke tage eller sprede skærmbilleder eller billeder fra alarm-situationen på sociale medier. Kontakt os via kontaktformularen i app'en, hvis du går rundt med spørgsmål efter en alarm.
Her kan du se en film om, hvad der sker, når du har været ude på hjerteløber-mission.
Vi anvender dine svar til den forskningsmæssige del af Hjerteløber-projektet.
Læs mere om forskningen her.
Vi vil kontakte dig, hvis du har svaret, at du har været meget psykisk påvirket af hjerteløbermissionen og tilbyde en samtale om forløbet.
De informationer, du modtager som hjerteløber, kommer fra 1-1-2 Vagtcentralen og Hjertestarter-Netværket, og alle yder sit allerbedste for, at alle relevante informationer når frem til dig som hjerteløber. Engang imellem sker det, at alle relevante informationer ikke når frem til dig. I de situationer beder vi dig huske på, at du som hjerteløber er et supplement til ambulance og redningstjeneste, som altid vil være det primære beredskab.
Vi forstår dit ønske om at vide hvordan det gik den person,
der havde hjertestop, men vi kan ikke levere informationerne, da patientdata
naturligvis er fortrolige. Vi håber, at du har forståelse for dette.
Vi ser, at flere og flere pårørende ønsker at komme i kontakt med hjerteløberne – både for at takke for genoplivningsforsøget, uanset udfaldet af dette, eller også for at tale hændelsen igennem. Det er fuldstændigt frivilligt, om du som hjerteløber ønsker at give dig til kende. Men hvis du gør det, er det vigtigt ikke at drøfte missionen på de sociale medier. Vi foreslår, at kontakten er direkte mellem hjerteløber, den evt. genoplivede og/eller de pårørende.
Husk, at du ikke må omtale andre hjerteløbere eller sundhedsberedskabet, der var på stedet.
Vi anbefaler, at du blot afviser alarmer, som du ikke har mulighed for at tage.
Hvis du ønsker det, kan du godt logge ud af appen ved at vælge funktionen "Log ud" i "Profilindstillinger." Du skal dog være opmærksom på, at du så først vil kunne modtage alarmer, når du igen har logget dig ind.
Læs om forskningsprojektet og se en film med overlæge Fredrik Folke, der fortæller om formålet med forskningen.
Du kommer som hjerteløber frem og den pårørende siger, at patienten ikke ønsker at blive genoplivet. Hvad gør du? Læs mere om lovgivningen på Dansk Råd for Genoplivnings hjemmeside.
TrygFonden Hjerteløber-app beder om adgang til placering, sms, billeder, kamera samt oplysninger om WiFi-forbindelse.
App'en beder om adgang til din placering og dine WIFI-oplysninger for at fastslå din geografiske placering.
Du skal være opmærksom på, at app’ens tilladelse til brug af placering skal være slået til ”altid”. Dette kan ikke altid vælges ved download af app’en, men kræver at du ændrer det i indstillinger på telefonen.
På iPhone vælger du ”Indstillinger”->”Hjerteløber”-> "Lokalitet"-> Tillad adgang til lokalitet "Altid".
På Android afhænger det lidt af version og type af telefon, men overordnet set skal du gøre følgende: Åbn ”Indstillinger”->”Apps og notifikationer”->”Hjerteløber”->”Tilladelser”->”Placering”-> Vælg adgang til placering for denne app ”Tillad altid”.
App’en anmoder derudover om adgang til din SMS-tjeneste, så du kan dele dit Hjerteløber-certifikat via SMS, og derudover beder Hjerteløber-app'en om adgang til din billed- og kameratjeneste, så du har mulighed for at uploade et billede til din Hjerteløber-profil eller tage et nyt.
Her er de tre mest almindelige årsager:
Vær opmærksom på, at app’ens tilladelse til brug af placering skal være slået til ”altid”. Dette kan ikke altid vælges ved download af app’en, men kræver at du ændrer det via indstillingerne på din telefon. Hvis du kun har givet appen tilladelse til at lokalisere dig “en gang” eller “når appen bruges”, så vil du ikke blive kaldt som hjerteløber.
For Android-brugere: Vær opmærksom på, at du ikke anvende indstillingen batteri-optimering for Hjerteløber-appen, da batteri-optimering kan påvirke både placering- og notifikationsfunktionaliteten på en måde, så du ikke får en hjerteløber-alarm.
Vi alarmerer de 20 hjerteløbere, der er lokaliseret som værende tættest på hjertestoppet. Hvis du ikke får en alarm, kan det være fordi du er nummer 21.
Når du downloader appen til iOS, får du nedenstående valgmuligheder. Bemærk, at "Tillad altid" ikke er tilgængelig. Så for at kunne vælge denne indstilling skal du vælge Indstillinger> Anonymitet> Lokalitetstjenester og her vælge " altid" for hjerteløber-appen.