Sådan genkender du et hjertestop

Når et menneske falder om, er der en risiko for, at vedkommende har fået hjertestop. Men det kan også skyldes andre ting. Derfor er det vigtigt, at du hurtigt kan genkende et hjertestop og gå i gang med livreddende førstehjælp.

Omkring 13 danskere falder hver dag om med hjertestop uden for hospitalet. Jo hurtigere et menneske med hjertestop får den rigtige hjælp, jo større er sandsynligheden for, at vedkommende overlever. Derfor er det vigtigt, at du ved, hvordan du hurtigt genkender et hjertestop.

I videoen i toppen af siden kan du se, hvad du skal gøre for at finde ud af, om en person har hjertestop. 

Det skal du skal gøre, for at undersøge om en person har hjertestop:

  • Tjek om den tilskadekomne er ved bevidsthed.Tag fat i personens skuldre og rusk forsigtigt. Tal højt eller råb samtidig til personen. Reagerer vedkommende ikke, er han eller hun bevidstløs.
  • Tjek om personen har en normal vejrtrækning. Først skaber du frie luftveje ved at bøje den tilskadekomnes hoved let tilbage og løfte hagen.
  • Se om brystkassen hæver og sænker sig. Føl, med din kind om du kan mærke personens åndedræt. Lyt efter vedkommendes vejrtrækning.

Hvis personen er bevidstløs, og han eller hun ikke har en normal vejrtrækning, har personen hjertestop, og du skal påbegynde hjertelungeredning. 

Sådan starter du et hjerte

Hvis du oplever, at et menneske falder om med hjertestop, er det vigtigt, at du ringer 1-1-2 og giver livreddende førstehjælp.

Læs mere om hjertestart