Det er en mørk vinteraften efter et konfirmationsarrangement i Gadstrup Kirke, at præsten Malene sammen med kirkens gæster finder en livløs mand ved kirkegårdens toilet. Malene kører efter en hjertestarter ved byens idrætshal, mens de andre forsøger at genoplive manden.

Jeg kørte op til Ramsøhallen i præstekjole og det hele. Hjertestarteren guidede os igennem, og selv om vi fik at vide, at vi gjorde alt, hvad vi kunne, døde manden. Det var en chokerende oplevelse. Lige dér på kirkegården kom døden meget tæt på. Men samtidig var det også rørende at se, hvordan folk trådte til. Der opstod en fantastisk fællesskabsfølelse om en svær og følelsesladet situation.

 

Lige dér på kirkegården kom døden meget tæt på

 

Jeg talte meget med konfirmanderne om det bagefter, og jeg brugte det også i mine prædikener. Der ligger i kristendommen en tilskyndelse til at hjælpe hinanden, og det var, hvad vi gjorde den aften.
Jeg tror, at det var lærerigt for de unge at se, at nok lever vi i en egoistisk verden, men vi er også dybt afhængige af hinanden. Som præst møder jeg ofte døden, men ikke på denne pludselige måde. Livet er en gave – men også meget skrøbelig. Det har vi forberedt os på nu. Vi har fået en hjertestarter ved kirken, og menighedsrådet har været på førstehjælpskursus.

Læs flere historier