Se, hvad du skal gøre, når du får en hjerteløberalarm

Video poster

Vær forberedt, når du får en alarm i hjerteløber-appen

Det er helt normalt at blive rundt på gulvet, når hjerteløberalarmen går. Derfor er det en god idé at tænke situationen igennem på forhånd og overveje, hvordan du vil gribe det an. Dine overvejelser er måske ikke perfekte, men det kan give dig ro, at du har overvejet, hvad du vil gøre.

En mission følger grundlæggende nedenstående trin:

 En person holder en telefon, som viser en hjerteløber-alarm i hjerteløber-appen

Accepter eller afvis alarmen i appen

Accepter alarmen (eller afvis den, hvis du er forhindret) og vent på, at appen bekræfter din position. Hvis du er tæt på skadestedet, vil du i appen se et kort med rute og adresse til hjertestoppet. Hvis du er for langt væk, får du besked om, at missionen er afbrudt.

Husk, at der er flere hjerteløbere på vej. Ved et formodet hjertestop bliver op til 20 hjerteløbere inden for en radius på 5 km alarmeret. I gennemsnit accepterer 25-30 pct. alarmen.

  En person holder en telefon, som viser rutevejledning ved en hjerteløber-alarm i hjerteløber-appen

Følg anvisningen på appen

Appen beder dig enten om at tage direkte til hjertestoppet eller hente en hjertestarter på vejen. Du kan løbe, cykle, tage bilen eller noget helt fjerde hen til hjertestoppet. I appen kan du vælge, om du er til fods eller i bil, så du får en tilpasset rutevejledning. 

Overhold altid færdselsreglerne på vej til hjertestoppet og udsæt ikke dig selv eller andre for fare. Hvis du ankommer til hjertestoppet i bil, på cykel eller lign., så husk at parkere, så det er nemt for ambulancen at komme frem til hjertestoppet.

Husk også, at du altid kan afbryde missionen, hvis du ikke har mulighed for at komme frem til hjertestoppet.

 En mand er på vej op af trapperne i en opgang med en hjertestarter i hånden

Præsenter dig som hjerteløber

Præsenter dig som hjerteløber og gå straks i gang med genoplivning, hvis ambulancen ikke er ankommet. Er andre hjerteløbere allerede i gang, kan du tilbyde at tage over med friske kræfter eller gå ambulancen i møde og guide den til stedet. Du kan også hjælpe pårørende, som kan være i chok – tilbyd evt. at hjælpe dem med at kontakte andre pårørende. Uanset hvad, skal genoplivningen fortsætte, indtil ambulanceredderne overtager.

Husk altid at respektere situationen – undgå at stå og snakke eller grine tæt på hjertestoppet. Hvis der allerede er flere hjerteløbere tilstede, og du vurderer, at der ikke er behov for mere hjælp, kan du også vælge at forlade stedet igen. Det er vigtigt, at du ikke er i vejen for redningspersonalet, eller at pårørende bliver overvældet af for mange hjerteløbere. 

 To personer klargør til at bruge en hjertestarter på en mand med hjertestop

Vær forberedt på, hvad der møder dig

At yde hjertelungeredning på et menneske er meget anderledes end på genoplivningsdukker fra førstehjælpskurser. Personen med hjertestop kan ligge på en mærkelig måde, være blå i ansigtet pga. iltmangel. Personen har måske også kastet op eller siger rallende lyde.

Hvis du ikke ønsker at give mund-til-mund, så fokuser på kompressioner på brystet. Det er vigtigt, at du respekterer dine egne grænser for, hvilken hjælp du kan yde.

 En mand tager en hjertestarter ud af et hjertestarterskab

Afslut din mission og returner hjertestarteren

Når du forlader stedet, skal du trykke "Mission fuldført" i appen. 

Medbringer du en hjertestarter, som ikke kom i brug, så skal den leveres tilbage, hvor du tog den. Hvis hjertestarteren har været i brug, kan ambulancemandskabet vælge at tage hjertestarteren med i ambulancen. Hvis de ikke tager den med, beder vi dig om at hænge den tilbage på det sted, hvor du hentede den. 

En person holder en telefon, som viser hvordan en hjerteløber-alarm ser ud i hjerteløber-appen

Udfyld spørgeskema efter din hjerteløber-mission

Cirka halvanden time efter din hjerteløber-mission får du en SMS med et link til et spørgeskema. Om natten vil du først modtage spørgeskemaet næste morgen. Dine svar på spørgeskemaet er meget værdifulde for os, da de hjælper os med at forstå hjerteløbernes oplevelser og forbedre ordningen.

I spørgeskemaet bliver du blandt andet spurgt til, hvor påvirket du er af situationen. Hvis du angiver, at du er meget påvirket, bliver du kontaktet og får tilbudt at tale med en sundhedsfaglig person.

Vores erfaring viser dog, at det er de færreste, som har behov for en samtale, da en snak med familie og venner ofte er tilstrækkeligt til at få bearbejdet oplevelsen. Husk dog altid din tavshedspligt, så du ikke afslører personhenførbare oplysninger.

Udforsk mere