Når et menneske får hjertestop, begynder en kamp mod uret. De første minutter er livsvigtige, og mange menneskeliv kan reddes, hvis du udnytter minutterne rigtigt. Men hvad er det egentlig, der sker inde i kroppen, når en person rammes af hjertestop?

Et hjertestop kan forårsages af flere forskellige hændelser i kroppen.

De fleste hjertestop opstår efter en blodprop i hjertet eller kranspulsårene. Dette kaldes også et hjerteanfald. Et hjerteanfald beskadiger musklen i hjertet, hvilket kan resultere i et hjertestop.

En blodprop kan dannes, når kranspulsårerne med tiden bliver smallere og smallere, fordi fedt og kalk aflejrer sig på årernes inderside. Jo smallere årerne er, jo dårligere kan blodet passere. Den nedsatte tilførsel af ilt til hjertemusklen kan give stærke smerter. Dette kaldes "angina pectoris".

Hvis der opstår en blødning i kranspulsårernes fedt- og kalkaflejringer, vil blodet størkne og danne en lille prop - en blodprop i hjertet. Kranspulsårens blodgennemstrømning bliver stærkt reduceret og kan helt ophøre. Der opstår akut og kritisk mangel på blod og dermed ilt i en del af hjertet.

Hjertet kan standse på grund af en blodprop. Faren for dette er størst i perioden efter, at blodproppen er opstået.

I andre tilfælde stopper selve hjertets pumpefunktion – men der er ofte en vis elektrisk aktivitet tilbage i hjertet, der fortsætter med at ”flimre” løs. Det bevirker, at hjertet ikke længere kan pumpe blod og ilt rundt i kroppen. Denne tilstand kaldes populært "hjerteflimmer" eller på fagsprog "ventrikel-flimmer".

I en tidlig fase kan en hjertestarter normalisere denne flimmer med et eller flere elektriske stød gennem brystkassen og hjertet. Stødet standser det elektriske kaos og får hjertet til at pumpe igen. Det er helt afgørende, at stødet gives så hurtigt i processen som overhovedet muligt. Chancen for succesfuld hjertestart falder med ca. 10 procent pr. minut, så det vigtigste er, at du gør noget. Uden hjælp overlever personen ikke.

Hvis det lykkes at genstarte hjertet, skal personen altid efterfølgende overvåges på et hospital.

Hjertestart trin for trin

Når et menneske falder om med hjertestop, er hurtig hjælp afgørende. Derfor er det vigtigt at træde til, når det gælder.

Find den nærmeste hjertestarter

På hjertestarterkortet kan du se alle de registrerede hjertestartere i Danmark. Du kan se om de er døgnåbne, og hvor de præcist er placeret. Husk altid at ringe 1-1-2 som det første, hvis du oplever en menneske falde om med hjertestop.