Danmark er i verdenseliten, når det gælder genoplivning

Igennem de seneste 20 år er det i Danmark lykkedes at firedoble overlevelsen efter hjertestop uden for hospital.

I 2019 overlevede 16 pct. hjertestoppet, mens det i 2001 blot var 4 pct.

Det er bl.a. danskernes villighed til at træde til, der har bragt os op blandt de førende i verden til at redde liv. Når et menneske falder om med hjertestop uden for hospital i Danmark, træder vidner til med hjælp i 79 pct. af tilfældene. Vi er dermed blandt de lande i verden, hvor flest træder til. 

Men vi skal blive endnu bedre. TrygFondens ambition er, at der skal være vidner, som træder til med livreddende førstehjælp i 85 pct. af tilfældene med hjertestop uden for hospital, og derfor skal endnu flere danskere engageres i at give livreddende førstehjælp, bruge hjertestarterne og melde sig som hjerteløbere.

Tal fra Dansk Hjertestopregister viser, at danskerne har taget hjertestarterne til sig. I 2019 fik 11 pct. af alle med hjertestop uden for hospital stød med en hjertestarter inden ambulancens ankomst – i 2016 var det 8,7 pct.

Bedst går det med brugen af hjertestartere i det offentlige rum, hvor 23 pct. med hjertestop i 2019 fik stød med en hjertestarter inden ambulancens ankomst. I private hjem, hvor 74 pct. af alle hjertestop uden for hospital forekommer, fik 6,7 pct. af personerne med hjertestop stød med en hjertestarter inden ambulancens ankomst.

* I TrygFonden vurderer vi, at det lille fald i antallet af registrerede hjertestartere fra opgørelsestidspunktet i 2019 til opgørelsestidspunktet i 2020 bl.a. kan skyldes, at hjertestarterne kommer langt mere i brug, og at en del hjertestartere derfor løbende er midlertidigt deaktiverede.

  

Har du spørgsmål til hjertestarter-data?

Har du spørgsmål til hjertestarter-data eller vores Hjertestarter-Netværk, så kontakt TrygFondens projektchef på akutområdet, Grethe Thomas

41 77 93 00

Læs mere om hjertestart